• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Фахівці з України вивчають досвід БРРЄ із реалізації житлових програм для ВПО

Фахівці з України вивчають досвід БРРЄ із реалізації житлових програм для ВПО

Із  17 до 23 липня 2023 року українська делегація перебуває з візитом у Белграді (Сербія) і Сараєво (Боснія і Герцеговина). Представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Держмолодьжитла, органів місцевого самоврядування і експерти вивчають практичний досвід Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ) у розробці й реалізації програм забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб у державах, які пережили війну і масове внутрішнє переміщення громадян.

1

Очолює делегацію заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська. До складу делегації входять, зокрема, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний, заступник Харківського міського голови Михайло Фатеєв, перший заступник міського голови Миколаєва Віталій Луков, заступник міського голови Запоріжжя Андрій П’ятницький.

Мета візиту – надати фахівцям з України інформацію про результати реалізації Регіональної житлової програми у країнах Балкан, організувати дискусії із зацікавленими сторонами, обмінятися інформацією про кращі практики у сфері державної житлової політики.

2

Для українських фахівців були організовані навчальні семінари «Підготовка проєктів БРРЄ та проєктний цикл, досвід БРРЄ у фінансуванні житлового будівництва» і «Презентація Регіональної житлової програми (РЖП)».

Члени делегації відвідали столицю Сербії місто Белград, де оглянули житлові проєкти для переміщених осіб.

3

Огляд проєктів, реалізованих у межах Регіональної житлової програми, продовжився у місті Новий Сад (Сербія), де було зроблено наголос на особливостях комплектації будівельних матеріалів і придбання квартир та індивідуальних будинків.

Відбулася робоча зустріч із потенційними донорами майбутніх житлових проєктів для ВПО в Україні та зацікавленими у їх реалізації сторонами.

4

Робота делегації продовжилася у Боснії і Герцеговині: у столиці цієї держави Сараєві відбувся семінар «Регіональні житлові програми в БіГ: реконструкція/будівництво будинків і будівництво багатоквартирних будинків».

Представники української делегації відвідали житлові об'єкти в Сараєві, споруджені для переселенців за підтримки БРРЄ.

«Беручи до уваги експертизу і акумульований Банком багаторічний досвід, ми впевнені, що Банк розвитку Ради Європи стане важливим партнером України у відновленні пошкоджених внаслідок війни багатоквартирних будинків», - зазначила Наталія Козловська.

5

«Ми щиро вдячні Банку за організацію цієї, безумовно, корисної і інформативної поїздки, - наголосив Сергій Комнатний. – Активно працюватимемо над застосуванням у нашій країні кращого європейського досвіду забезпечення житлом ВПО».

Нагадаємо, Банк розвитку Ради Європи – багатостороння фінансова установа, яка має унікальну соціальну спрямованість. БРРЄ створений 1956 року для вирішення європейськими державами питань реінтеграції біженців, переміщених осіб і мігрантів.

Із першого дня російської збройної агресії проти України Банк долучився до надання допомоги жертвам війни, зокрема, особам, змушеним покинути Україну. 

29 травня 2023 року Верховна Рада ухвалила внесений Президентом України Володимиром Зеленським Закон «Про прийняття статуту Банку Розвитку Ради Європи та приєднання до Третього протоколу до Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи».

15 червня 2023 року Україна стала 43-ою державою-членом БРРЄ. Як жест доброї волі з боку керівництва Банку приєднання нашої країни до БРРЄ відбулося без сплати вступного внеску з державного бюджету України.

Членство України в Банку суттєво розширює набір можливостей розробки і реалізації соціальних програм для внутрішньо переміщених осіб у нашій країні, зокрема, забезпечення житлом ВПО.