• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Комісія ВР рекомендує поновити фінансування житлових програм для ВПО

Комісія ВР рекомендує поновити фінансування житлових програм для ВПО

Проблема забезпечення сталим житлом внутрішньо переміщених осіб (ВПО) існує в Україні вже понад 10 років – і майже весь цей час Держмолодьжитло спільно з органами державної влади працює над її практичним вирішенням.

Від початку повномасштабної збройної агресії росії проти України це питання набуло значно більшого масштабу. Адже саме можливість мати житло у безпечному місці є вирішальним для ухвалення переміщеними особами рішення про те, де їм будувати подальше життя.

Про це заявив голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук, виступаючи 10 квітня на засіданні Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України щодо питань внутрішньо переміщених осіб. Він нагадав про ключові характеристики і результати житлових програм, які реалізує установа. Майже кожна така програма має особливі умови для ВПО.

Окремо очільник Фонду зупинився на одному з найбільш ефективних механізмів забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, яким є пільгове іпотечне кредитування за рахунок коштів гранту, наданих Урядом Німеччини через Кредитну установу для відбудови (KfW). Умови програми доступні для ВПО – що важливо для категорії громадян, які після вимушеного переміщення починають відновлення своєї економічної активності.

Сьогодні в реєстрі кандидатів перебувають понад 36 тис. громадян. За час реалізації І фази програми пільгові кредити надані 669 сім’ям ВПО.

Проаналізувавши якість реалізації програми, німецький уряд висловив готовність продовжити співпрацю за цим проєктом. Уже підписано додаткову угоду і збільшено фінансування проєкту на 17 млн євро. Це ще 400 кредитів на житло для сімей ВПО. Одночасно кошти від повернення раніше наданих кредитів спрямовують на нове кредитування.

Зараз завершуються підготовчі процедури, які передують поновленню виконання програми.

Усвідомлюючи обмеженість бюджетного ресурсу у час війни, Держмолодьжитло працює для розширення міжнародної співпраці з метою пошуку альтернативних джерел фінансування житлових програм.

За результатами доповіді голови правління Держмолодьжитла Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України рекомендувала поновити фінансування програм для ВПО із державного бюджету. Зокрема:

- передбачити фінансування програми пільгового довгострокового кредитування ВПО, учасників АТО/ООС на придбання житла (постанова КМУ від 27.11.2019р. №980);

- відновити реалізацію програми «Доступне житло» (компенсація 50% вартості житла - державна підтримка для внутрішньо переміщених осіб) та забезпечити необхідним фінансуванням з Державного бюджету України;

- звернутися від депутатського корпусу до органів місцевого самоврядування щодо розвитку діючих і прийняття нових місцевих житлових програм для ВПО.

Також ТСК рекомендує масштабувати досвід проєкту «Житлові приміщення для ВПО» в частині пошуку і залучення більшого числа грантодавців та провести конференцію потенційних інвесторів/грантодавців для пошуку додаткових фінансових ресурсів, які можна спрямувати на забезпечення житлом переміщених осіб в Україні.