• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Міжнародна спільнота не полишає Україну наодинці з породженими війною проблемами

Міжнародна спільнота не полишає Україну наодинці з породженими війною проблемами

26 вересня в режимі онлайн відбувся воркшоп, присвячений проблемі доступного житла для українських міст. Організатором заходу є Європейська економічна комісія ООН (UNECE). Участь у семінарі взяли понад 100 експертів у галузі доступності житла зі всього світу.

Відкрила воркшоп і модерувала регіональний радник ЄЕК ООН Гульнара Ролл. З вітаннями виступила Доріс Андоні, голова Комітету з розвитку міст, житлового будівництва і землеустрою ЄЕК ООН.

У своєму виступі заступниця міністра розвитку громад і територій України Наталія Козловська повідомила, що на сьогодні 136 тисяч будівель в Україні зруйновані і пошкоджені внаслідок війни. З них 16 тисяч – багатоповерхові житлові будинки. Ця цифра щодня збільшується. Близько 3 млн громадян України захилилися без даху над головами через дії агресора.

Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний у своєму виступі наголосив, що у важкий час, коли через дії агресора мільйони наших співгромадян залишилися без житла, як ніколи раніше актуальною є стаття 25 Загальної декларації прав людини. Вона наголошує на праві кожної людини на такий життєвий рівень, включно з їжею, одягом, житлом, медичним доглядом та соціальним обслуговуванням, який є необхідним для підтримки здоров’я і добробуту її самої та її сім’ї.

«Мушу констатувати – це право сьогодні порушується, зокрема, внаслідок війни в Україні», - зазначив Сергій Комнатний.

Фонд, продовжив він, має досвід співпраці з містами через значний досвід реалізації низки держаних і місцевих житлових програм. Понад 40 тисяч громадян забезпечені доступним житлом за три десятиліття діяльності Державного фонду.

Наразі держава формує фонд тимчасового житла для тих, чиє житло втрачене чи пошкоджене внаслідок воєнних дій. Це стане одним з інструментів допомоги влади українцям, які опинилися в скрутних життєвих обставинах, підкреслив очільник Фонду.

«Щоб житлові програми ставали значно більш масовими, сьогодні потрібно опрацьовувати всі наявні можливості їх фінансового забезпечення, у тому числі за рахунок підтримки з боку західних партнерів України, а також відродження руху житлової кооперації, - завершив свій виступ керівник Держмолодьжитла. – Запевняю, що ми й надалі відкриті до співпраці та інвестицій у житлову галузь».