• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Понад 90% опитаної за участі ЮНІСЕФ молоді вважають необхідними державні житлові програми

Понад 90% опитаної за участі ЮНІСЕФ молоді вважають необхідними державні житлові програми

Відповідно до опитування глобального молодіжного проекту U-Report, впровадженого за підтримки ЮНІСЕФ, 73% опитаних громадян у віці 14–34 років вважає актуальним питання забезпечення власним житлом. При цьому 93% громадян, що взяли участь у опитуванні, вважають необхідними державні житлові програми по забезпеченню молоді та молодих сімей житлом. А 84% опитаних висловили готовність брати участь у державних житлових програмах.

Такі дані були оприлюднені 22 червня під час круглого столу «Житлова проблема та демографічна криза: чи є взаємозв’язок?», організаторами якого виступили спільно Держмолодьжитла та  Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України.

За словами голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергія Комнатного, опитування, яке проведено у другій половині червня 2017 року підтвердило, що житлове забезпечення є однією з проблем яка найбільш хвилює українську молодь. Неможливість розв`язати це питання разом з іншими спонукає українську молодь відкладати питання утворення сімей, народження дітей, а також до еміграції за межі країни.

 «У 2016 році лише за офіційними даними за кордоном працевлаштовано 42 326 молодих громадян, що на 96% більше цього показника 2013 року. Зниження народжуваності та міграція молоді веде до поглиблення проблеми старіння нації. За офіційними даними, за останні 16 років кількість громадян України у віці від 0 до 17 років скоротилась на 43%, у віці від 16 до 59 років – на 13%, поряд з цим, кількість громадян у віковій групі від 60 років і старше  зменшилась на 8,5%», - наголосив Сергій Комнатний.

Таким чином, на думку голови правління Держмолодьжитла, кількість дітей та працездатного населення зменшується стрімкими темпами, в порівнянні з кількістю людей пенсійного віку.

На думку професора, академіка НАН України, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Елли Лібанової, демографічна криза є викликом для держави. Одним з чинників, здатних допомогти дати йому адекватну відповідь, можуть стати масштабні заходи із забезпечення житлом українців, оскільки саме це є фактором погіршення демографічної ситуації в Україні.

З фотоматеріалами можна ознайомитись тут.