• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Нове житлове законодавство України розробляється з урахуванням європейського досвіду

Нове житлове законодавство України розробляється з урахуванням європейського досвіду

    14 серпня 2023 р. відбувся семінар із обміну кращими практиками країн Європи у розробці й реалізації житлової політики. Було представлено відповідний досвід Фінляндії.

    Робоча онлайн-зустріч організована Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України і Міністерством довкілля Фінляндії у співпраці з Європейською економічною комісією ООН (ЄЕК ООН, UNECE).

    Відкриваючи семінар, модератор, член міністерської робочої групи з розробки нового житлового законодавства України Сергій Комнатний нагадав, що Мінінфраструктури працює над новою законодавчою базою житлової політики в нашій державі, яка замінить застарілий «радянський» Житловий кодекс та низку застарілих законів.

    Основною метою цієї роботи є створення умов, за яких українці зможуть ефективно задовольняти свої потреби у житловій сфері. Вивчення кращих практик європейських держав у забезпеченні житлом, створенні житлових фондів та ефективному управлінні ними сприятиме розробці в Україні сучасної нормативної бази житлового законодавства.

image 2023 08 14 18 02 22

    З вітальною промовою до учасників семінару звернулася секретар Комітету з міського розвитку, житлового господарства та управління ЄЕК ООН Гульнара Ролл. Вона наголосила на важливості обміну досвідом для задоволення житлових потреб громадян України і запевнила в готовності Європейської економічної комісії ООН і надалі дієво підтримувати нашу державу.

   Світлана Старцева, начальник Управління житлової політики та благоустрою Мінінфраструктури, представила плани і напрямки роботи міністерства з розробки нового житлового законодавства

   Про практичні аспекти реалізації житлової політики Фінляндії для вирішення житлових проблем її громадян розповіли керівник відділу житлового та культурного середовища Міністерства довкілля цієї країни Томмі Лаанті та Рая Хюнінен, старший радник міністра відділу житлового та культурного середовища.

  Відбулася жвава дискусія, під час якої українські фахівці з перших вуст отримали інформацію про практичні аспекти реалізації житлової політики у Фінляндії.

  «Нове житлове законодавство України розробляється в тому числі з урахуванням рекомендацій та кращого досвіду європейських партнерів», - резюмував Сергій Комнатний. Він запросив іноземних фахівців до наступної зустрічі щодо досвіду у житловій сфері. Запрошення було із вдячністю прийняте.