Новини регіонів: Закарпаття, Тернопіль, Харків

Закарпатське регіональне управління Держмолодьжитла уклало третій у 2020 році кредитний договір за рахунок коштів статутного капіталу Держмолодьжитла.

Також, незважаючи на карантинні заходи, в І півріччі цього року із обласного бюджету Закарпаття надійшли 3,9 млн грн, завдяки яким шість молодих сімей мешканців області скористалися змогою покращити свої житлові умови. Серед них – родини учасника АТО і дві сім’ї, де годувальниками є матері.

Робота регіонального управління з органами місцевого самоврядування щодо фінансування житлових програм триває, результат очікується в IV кварталі 2020 року.

***

11Тернопільське регіональне управління Держмолодьжитла погодило надання пільгового довготермінового кредиту молодій сім’ї на будівництво житла за рахунок коштів міського бюджету.

Сподівання покращити житлові умови змогла здійснити ще одна молода сім’я. Цього разу це родина педагогічних працівників із Тернополя. Сім’я має одну дитину, тому при поверненні кредиту її звільнено від сплати 3%.

Обране житло розташоване в будинку за адресою: вул. Володимира Великого (поз.65), будівництво якого здійснює ТзОВ «Тернопільбуд».

***

За традицією, відразу кілька гарних новин надійшли від лідера, Харківського регіонального управління Держмолодьжитла.

Приємна новина надійшла для кандидатів на отримання підтримки на будівництво житла за рахунок бюджету Харківської області: на рахунок РУ надійшли чергові 5 млн грн для учасників АТО/ООС, які перебувають у затверджених списках кандидатів.

Ця дієва допомога учасникам бойових дій в зоні АТО була започаткована ще 2016 р. Зараз діє обласна програма для учасників АТО/ООС на 2019-2021 рр. У бюджеті області на 2020 р. передбачено 15 млн грн. для фінансування цієї програми.

Директор Харківського регіонального управління Фонду Олександр Вензель відзначив послідовну позицію керівництва Харківської області, яке, незважаючи на додаткове навантаження на обласний бюджет через надзвичайні протиепідемічні заходи і зменшення надходжень, не відмовляється від фінансування важливої соціально-економічної програми.

Першого «траншу» в 5 млн грн, який був виділений у червні, вистачило на 20 нових договорів за обласною програмою. Тепер ще приблизно два десятки кандидатів зможуть скористатися безповоротною фінансовою допомогою. Збільшено й вибір квартир за обласною програмою.

***

22Перед тим у Харкові уклали сотий з початку поточного року договір з родинами на придбання житла. Показово, що сталося це майже в той самий час, що й минулого року. Тобто попри пандемічні ускладнення регіональне управління працюємо практично у звичному темпі.

Цьогорічними «ювілярами» стали молода родина – Олег і Юлія. За місяць виповниться вісім років їхньому старшому сину. Подружжя і працює разом, а от мешкають в однокімнатній квартирі разом із батьками. Мріючи про другу дитину, молоді люди придивилися до умов Харківської міської програми молодіжного житлового кредитування, стали на квартирний облік, були включені до реєстру кандидатів. А дев’ять місяців тому в сім’ї народився молодший син.

І ось, завдяки довгостроковому пільговому кредиту за рахунок бюджету Харкова, молода сім’я має впевненість у завтрашньому дні. Незабаром вони стануть власниками двокімнатної квартири у житловому комплексі «ГІДРОПАРК» , що будується на вулиці Шевченка будівельною компанією АТ «Трест «Житлобуд – 1». Будівництво буде завершено до кінця поточного року.

Всього ж за 7 місяців цього року Харківське регіональне управління отримало й використало за призначенням 57,52 млн грн. Укладено 92 договори за усіма програмами:

- 1 довгостроковий кредит на будівництво житла молодим громадянам за рахунок власних коштів Держмолодьжитла на суму 690 тис. грн;

- 29 пільгових молодіжних кредитів було надано за рахунок бюджету міста Харкова (25,69 млн грн);

- 9 сімей з числа працівників бюджетних,   комунальних  або вищіх навчальних закладів  Харкова отримали пільгові кредити на загальну суму 4,95 млн грн;

- 21 пільговий кредит надано учасникам бойових дій в зоні АТО на суму 14,72 млн грн;

- 7 сімей внутрішньо переміщених осіб отримали пільгові кредити на загальну суму 4,79 млн грн;

- 19 сімей отримали держпідтримку (безповоротну грошову субсидію) на будівництва житла, з яких 16 за напрямком 50/50 (витрачено 4,87 млн грн), 3 за напрямком 40/60 (на суму 0,69 млн грн);

- 6 сімей учасників бойових дій в зоні АТО/ООС отримали підтримку на будівництво житла за рахунок бюджету Харківської області на загальну суму 1,11 млн грн.