• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Обласну програму забезпечення житлом затверджено на Закарпатті

Обласну програму забезпечення житлом затверджено на Закарпатті

 

Рішенням Закарпатської обласної ради №909 від 21 вересня затверджено Комплексну соціально-економічну програму забезпечення житлом молоді, учасників АТО та ВПО у Закарпатській області на 2018-2022 роки. Програму спрямовано на поступове, соціально ефективне розв’язання гострої проблеми забезпечення житлом зазначених категорій громадян у спосіб пільгового житлового кредитування і наданням їм доступного житла.

dsc 9911

Адже, як зазначено в документі, в Закарпатській області, як і по всій Україні, більшість громадян не мають можливості отримати доступ до ринку житла без підтримки держави і місцевої влади. Найбільш незахищеними категоріями є молодь, багатодітні родини, працівники бюджетної сфери, педагоги, медики, учасники АТО і члени їхніх сімей та внутрішньо переміщені особи. Рівень доходів цих громадян є значно нижчим порівняно з іншими категоріями працюючих в Україні, йдеться в ухваленій Програмі. Складною залишається і демографічна ситуація, констатували депутати облради.

Сьогодні в області діє Програма забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки, в межах якої в регіоні введено в експлуатацію 7 житлових будинків на 206 квартир, 39 з яких отримали учасники державних житлових програм – позичальники Закарпатського регіонального управління Держмолодьжитла.  Але для розв’язання житлової проблеми молоді вжитих заходів недостатньо: число бажаючих скористатися житловими програмами постійно зростає. Враховуючи процеси децентралізації, зазначене питання потребує залучення бюджетних коштів на місцевому рівні, констатували депутати Закарпатської облради, ухвалюючи Програму.

DSC 9992

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідний для реалізації Програми, визначено в межах 168,3 млн грн, у т.ч. за рахунок коштів обласного бюджету – 70,3 млн грн, міських і районних бюджетів – 49,2 млн грн. Очікувані показники роботи Програми – 23,5 тис. кв. м житла до 2022 року і поліпшення житлових умов близько 377 сімей.

Профільним департаментам і управлінням облдержадміністрації документом доручено при формуванні проекту обласного бюджетів на 2018 і наступні роки передбачити окремими рядками кошти для надання пільгових довготермінових кредитів сім’ям і одиноким молодим громадянам на будівництво і придбання житла, а також на забезпечення учасників АТО і внутрішніх переселенців доступним житлом.

Районним державним адміністраціям, районним і міським радам рекомендовано при формуванні проектів бюджетів на 2018-2022 роки передбачати виділення коштів на реалізацію зазначеної Програми.