• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Перспективи забезпечення молоді житлом обговорюють у Херсоні

Перспективи забезпечення молоді житлом обговорюють у Херсоні

Сьогодні у Херсоні розпочав роботу дводенний форум «Житло для молоді ХХІ століття: світовий досвід, зелені технології, інновації». До числа його організаторів увійшли Херсонське регіональне управління Держмолодьжитла, обласна державна адміністрація, обласна й Херсонська міська ради, а також низка громадських організацій.

Перед початком форуму його учасники відвідали будівельний майданчик 9-поверхового 126-квартирного житлового будинку в Таврійському мікрорайоні Херсона, де вже споруджено в рамках державних і місцевих програм кілька багатоповерхових житлових будинків для молодих родин.

1

А загалом протягом 2018-2022 рр. тут планується збудувати п’ять 9-поверхових житлових будинків на 288 квартир з об’єктами соціально-побутового призначення. Передбачається що половина житла в цих будинках буде збудовано кошти обласного та міського бюджетів саме для учасників АТО, родин загиблих і багатодітних сімей.

Про роботу з реалізації житлових програм і плани на майбутнє розповів керівник регіонального управління Держмолодьжитла Юрій Волкович. У рамках державних та місцевих програм тільки в цьому будинку 24 молоді сім’ї (зокрема, 7 родин учасників АТО) отримали пільгові кредити на будівництво житла, зазначив він.

Всього ж за період 2015-й – перше півріччя 2017 року на пільгових умовах 10 родин учасників АТО залучено до участі у Програмі розвитку молодіжного житлового кредитування в Херсонській області, в т.ч. 2 родини загиблих отримали власне житло.

3

Андрій Яценко, директор будівельної компанії «Молодіжний житловий комплекс», яка здійснює забудову мікрорайону, зазначив, що підприємство комплексно зводить також соціальну інфраструктуру: інженерні мережі, дитячий садок, бібліотеку, молочну кухню. В планах МЖК – збудувати біля будинків у Таврійському мікрорайоні загальноосвітню і спортивну школу, дитячий майданчик, футбольне поле.

Під час пленарного засідання і «круглих столів» перший заступник голови правління Держмолодьжитла Іван Парух, заступник голови облдержадміністрації Олександр Адамчик, голова Херсонської міської ради Володимир Миколаєнко, народні депутати України, директори територіальних управлінь Держмолодьжитла, керівники науково-дослідних і вищих учбових закладів, кращі представники студентської молоді, очільники підприємств і громадських організацій Херсонщини й Півдня України обговорили низку соціально важливих тем:

 

 ·  реалізація державної політики у сфері молодіжного будівництва та пільгового кредитування в  Україні

· досвід співпраці місцевого самоврядування з Державним фондом сприяння  молодіжному житловому будівництву

·  особистий досвід участі у програмі молодіжного житлового будівництва

·  взаємодія місцевої влади і народних депутатів в реалізації державної молодіжної політики в Україні

·  молодіжне будівництво – важливий стимул для створення молодих родин і збереження людського капіталу в Україні 

·  перспективи розвитку державних житлових програм для молоді в Україні

·  європейські стандарти екології, енергозбереження і енергоефективності у житловому будівництві

·  досвід і перспективи державно-приватного партнерства в реалізації державних та місцевих соціальних житлових програм для молоді та учасників АТО.

IMG 0259

Представляючи учасникам форуму результати роботи і потенційні можливості Держмолодьжитла, Іван Парух подякував обласній і міській владі Херсона за дієву фінансову підтримку в реалізації місцевих житлових програм, спрямованих на покращення якості життя молодих мешканців краю. «Херсон перебуває на гідному рівні за рівнем реалізації житлових програм, проте резерви для подальшого зростання є», – зазначив перший заступник керівника Фонду.

Схвальну реакцію присутніх викликало повідомлення Івана Паруха про погодження на сьогоднішньому засіданні Урядового комітету проекту постанови Уряду щодо продовження дії Державної програми забезпечення молоді житлом до 2020 року. Учасники форуму одностайно висловили сподівання на задоволення бюджетних запитів Держмолодьжитла при розгляді у Верховній Раді проекту закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік». Також лунали виступи щодо необхідності на схвалення Кабінетом Міністрів механізму розподілу коштів, передбачених змінами до бюджету нашої держави на 2017 рік на забезпечення житлом учасників АТО і переселенців.

Щодо ж форуму в Херсоні, то у Держмолодьжитлі очікують від його учасників на інноваційні проекти і кейси, які будуть використані Фондом в розробці законодавчих актів для підвищення ефективності державних і місцевих житлових програм.