• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Про шляхи розвитку житлової політики ішлося на Українському урбаністичному форумі

Про шляхи розвитку житлової політики ішлося на Українському урбаністичному форумі

Перший заступник голови правління Держмолодьжитла Іван Парух узяв участь у роботі Українського урбаністичного форуму у Вінниці, організованого аналітичним центром Cedos за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля (Німеччина).

28 липня у своєму виступі під час національного «круглого столу» щодо проблем і перспектив житлової політики, який відбувся в рамках форуму, Іван Парух зупинився на результатах роботи і потенціалі Держмолодьжитла як провідної інституції у сфері реалізації державної житлової політики.

Фонд виконує важливу соціальну місію, зазначив він: на чільному місці у державних і регіональних програмах, що їх адмініструє установа, перебувають соціально чутливі категорії населення – внутрішньо переміщені особи, молодь, учасники АТО/ООС і деякі інші.

З огляду на очевидну в умовах широкомасштабної війни нестачу фінансування житлових програм безпосередньо з державного бюджету перший заступник очільника Фонду зупинився на отриманих результатах і значному потенціалі іпотечних програм для українців, які реалізуються за рахунок альтернативних джерел фінансування – зокрема, за кошти грантів від зарубіжних фінансових інституцій.

Ішлося про результати роботи програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», яка реалізується за кошти гранту уряду Німеччини, що надаються через банк KfW. На підставі аналізу виконаної у 2021-2022 рр. Держмолодьжитлом і міжнародними та національними партнерами роботи за цим проєктом дію програми буде поновлено цього року.

Окремо Іван Парух зупинився на можливостях, які відкриває нещодавнє приєднання України до Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ). Нагадаємо, вступ нашої держави до числа членів банку відбувся після багаторічної адвокації з боку Держмолодьжитла.

На рахунку БРРЄ  – десятиліття реалізації соціальних, зокрема й житлових проєктів для переміщених осіб і біженців у країнах Європи, житлові права населення яких були порушені внаслідок війн. Відтепер і Україна отримала змогу долучитися до створення і втілення в життя таких програм для своїх громадян.

Одним із ключових факторів ефективної реалізації програм та ініціатив у житловій сфері має стати сучасне національне законодавство, яке відповідатиме складним викликам, що стоять зараз перед Україною.  «Державна влада, органи місцевого самоврядування і громадськість – усі ми маємо об’єднати зусилля довкола розробки і ухвалення закону про основи державної житлової політики як фундаментального законодавчого акту у житловій сфері», - наголосив Іван Парух.