• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Проєкт Ради Європи – партнер Держмолодьжитла у розробці сталих житлових рішень

Проєкт Ради Європи – партнер Держмолодьжитла у розробці сталих житлових рішень

Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь у засіданні Наглядової ради Проєкту Ради Європи «Сприяння розробці житлових рішень для осіб, що постраждали внаслідок війни в Україні». Засідання відбулося 5 липня 2023 р.

У своєму виступі очільник Фонду зазначив, що Рада Європи завжди була міцним плечем підтримки України, проєкти і програми, які реалізує РЄ, мають потужне соціальне спрямування, спрямовані на підтримку та інтеграцію ВПО і осіб, постраждалих від війни в Україні. Новою ефективною ініціативою стане й Проєкт «Сприяння розробці житлових рішень для осіб, постраждалих від війни в Україні».

«Житловій проблемі внутрішньо переміщених осіб в Україні уже понад дев’ять років. Від початку повномасштабної збройної агресії росії проти України це питання набуло глобального масштабу. Мільйони українських родин змушені покинути домівки, щоб зберегти свої життя. Цим людям доводиться починати життя спочатку, намагатися інтегруватись до нових громад. І саме житло є базовою потребою кожної людини на шляху до такої інтеграції», - зазначив Сергій Комнатний.

За його словами, зараз особливо необхідною є допомога міжнародних партнерів у розробці й упровадженні житлових рішень для переселенців.

1

Ще задовго до 2022 року, коли наша країна на власному гіркому досвіді дізналася, що таке внутрішнє переміщення, Держмолодьжитло разом з органами виконавчої влади забезпечило внесення змін практично до всіх житлових програм у нашій державі, адаптувавши їх під нові реалії, а для ВПО у програмах були запроваджені особливі умови участі.

На цей час Державний фонд забезпечив житлом 1903 сім’ї ВПО. Водночас у реєстрах кандидатів на участь у програмах Держмолодьжитла досі перебуває понад 41 тисяча переміщених осіб.

Фонд постійно шукає нові шляхи, механізми і фінансування вирішення житлового питання ВПО. І дуже важливо, що спільно з органами влади успішно виконано завдання із набуття Україною членства в Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ). «Членство в БРРЄ дасть змогу скористатися доступними кредитними програмами банку і запропонувати житлові проєкти для вразливих верств населення України, зокрема й ВПО», - акцентував голова правління Держмолодьжитла.

Державний фонд спільно з Радою Європи спрямовує діяльність на підтримку сталого розвитку України. Проєкти і програми, які реалізовуються установою, і є рішеннями для сталого розвитку.

Олена Литвиненко, в.о. Голови Офісу Ради Європи в Україні, наголосила на ефективності співпраці Ради Європи з українською владою і зазначила, що РЄ почала реалізацію трьох нових проєктів в інтересах українців, один з яких – «Сприяння розробці житлових рішень для осіб, постраждалих від війни в Україні».

Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська подякувала Раді Європи за підтримку зусиль державної влади, спрямованих на подолання наслідків війни громадянами і громадами. Вона нагадала про вже чинні закони, спрямовані на надання компенсацій громадянам за зруйноване і пошкоджене житло. Також Наталія Козловська повідомила, що напрацьовується проєкт закону про основні засади житлової політики, в якому буде врахований європейський досвід.

У рамках Проєкту вже триває співпраця представників української влади і європейських експертів щодо основних засад реалізації права на житло і проблематики управління житлом, зазначила начальниця Управління житлової політики та благоустрою Мінінфраструктури Світлана Старцева.

«Допомога з боку європейських партнерів сприятиме посиленню стійкості процесів відновлення України і допоможе вирішити проблеми, які існують в нашій країні десятиліттями, – такі завдання ми ставимо перед собою на старті Проєкту», - підсумувала обговорення менеджерка Проєкту Ради Європи Ганна Христова.

Довідка.

Проєкт «Сприяння розробці житлових рішень для осіб, що постраждали внаслідок війни в Україні» реалізується в межах Плану дій Ради Європи для України на 2023-2026 рр. «Стійкість, відновлення та відбудова».

Мета Проєкту – надання технічної і експертної підтримки у розробці стійких житлових рішень для переміщених осіб та осіб, які постраждали від війни в Україні.

Проєкт «Сприяння розробці житлових рішень для осіб, що постраждали внаслідок війни в Україні», охоплює два ключові компоненти:

- удосконалення національної і локальної нормативно-правової бази щодо житлових рішень і полегшення доступу до житлових програм відповідно до європейських і міжнародних стандартів прав людини;

- сприяння впровадженню цифрових рішень для забезпечення житлових прав осіб, що постраждали внаслідок війни в Україні.

Низка міністерств, зокрема, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Мінреінтеграції, а також Держмолодьжитло і місцеві органи влади є національними партнерами Проєкту.