• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Сергій Комнатний: «Програми Держмолодьжитла – інструмент запобігання кризі...»

Сергій Комнатний: «Програми Держмолодьжитла – інструмент запобігання кризі...»

 Сергій Комнатний: «Програми Держмолодьжитла – інструмент запобігання кризі на ринку нерухомості»

22323149 1621067941300698 1555053209 n

Сьогодні голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний взяв участь у Міжнародному ЕкспоФорумі «Будівництво. Архітектура. Нерухомість», що почав роботу у столичному виставковому центрі «КиївЕкспо Плаза».

Центральним заходом першого дня роботи виставки стала презентація «Новації в сучасному будівництві», на відкритті якої виступили заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе і президент Будівельної палати України, Герой України Петро Шилюк.

Зокрема, Лев Парцхаладзе зупинився на необхідності відновлення фінансування з держбюджету державних житлових програм як одного з важливих інструментів реалізації великого потенціалу вітчизняної будівельної галузі. У свою чергу, Петро Шилюк наголосив на актуальності технічного переоснащення галузі та запровадження сучасних технологій.

Сергій Комнатний розповів про програми Держмолодьжитла як інструмент запобігання кризі на ринку нерухомості України. Він зазначив, що сьогодні на ринку нерухомості нашої держави склалася кризова ситуація з реалізацією збудованого житла. За даними дослідження, проведеного компанією Сіті Девелопмент Солюшнз, з квітня 2017 року зафіксовано різке падіння темпів продажів по більшості комплексів. Насамперед це стосується Києва.

22290103 1621340811273411 677421538 n 11

За перші півроку 2017 р. в країні здано в експлуатацію понад 5 млн кв. м житла – на 56,2% більше, ніж за такий самий період минулого року. Введено в експлуатацію 66 тис. квартир, з яких 75% у містах і 25% — у селах. Разом з тим, станом на серпень ц.р. в столиці не продано 76 тисяч квартир, внаслідок чого забудовники не можуть отримати потрібні для їхньої діяльності кошти, але продавати житло нижче собівартості не можуть собі дозволити.

Тим часом тільки у І півріччі ц.р. стартував 31 новий девелоперський проект по 21 ЖК почалося будівництво нових черг. Загалом це майже 21 тисяча нових квартир. Тоді як покупців на них знайти досить складно.

Причини такої ситуації, зазначив Сергій Комнатний, - зниження життєвого рівня українців і відсутність доступу потенційних покупців до іпотечного кредитування через високу вартість цього ресурсу для споживача.

Водночас, за результатами згаданого експертного дослідження, кількість запитів на придбання житла з початку цього року зросла на 15%. Надлишок житла при незадоволеному попиті породжує ланцюгову реакцію небажаних та небезпечних наслідків, насамперед соціальних.

 Знайти баланс між інтересами продавця і потенційного покупця житла можна за допомогою інструментів, якими володіє Держмолодьжитло. Насамперед активізувати попит можна за допомогою стимулювання купівельної спроможності громадян через модернізовані державні житлові програми.

Важливо, що залучені таким шляхом кошти сприятимуть, з-поміж іншого, технічному переоснащенню будівельних підприємств і впровадженню нових технологій у будівництво.

«Необхідно спростити доступ людей до коштів, які держава через Держмолодьжитло виділяє з бюджету на житлові програми. Вірніше, відверто кажучи, на цей момент держава виділяє кошти на папері, а реально Фонд працює переважно з органами місцевого самоврядування, - зазначив керівник Фонду. – Для порівняння: якщо в Державному бюджеті-2017 на ці цілі закладено 30 млн грн, то в місцевих бюджетах різних регіонів країни – 161 млн грн.

 Проте ми активно працюємо з органами державної влади і обґрунтовано сподіваємося, що це питання вдасться вирішити позитивно», - резюмував Сергій Комнатний, запросивши кращі будівельні компанії країни подавати свої об’єкти для участі в житлових програмах Держмолодьжитла.