• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Україна приєднується до Банку розвитку Ради Європи: Глава держави підписав закон

Україна приєднується до Банку розвитку Ради Європи: Глава держави підписав закон

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон №3114-IX від 29.05.2023 р. про прийняття Статуту Банку розвитку Ради Європи та приєднання до Третього протоколу до Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи.

Документ спрямований на набуття Україною членства у Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ).

Після набуття членства в банку за підтримки потужної європейської інституції, яка має багаторічний досвід фінансування соціальних житлових програм для переміщених осіб, наша держава зможе більш системно і ефективно вирішувати житлову проблему родин, яких збройна агресія росії проти України позбавила даху над головою.

Сьогодні, 9 червня, Віце-прем’єр-міністр – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков узяв участь у Спільному засіданні Правління та Адміністративної ради Банку розвитку Ради Європи.

Олександр Кубраков розповів про першочергові плани відбудови України, також було обговорено процес набуття членства України в Банку.

В режимі онлайн участь у засіданні взяв Міністр фінансів України Сергій Марченко, а безпосередньо на Спільному засіданні керівних органів Банку в Афінах був присутній Постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк.

Зазначимо, Держмолодьжитло відстоювало необхідність приєднання до БРРЄ з 2018 року. Після завершення процедур приєднання українці отримають нові житлові та інфраструктурні програми європейського рівня з вагомою соціальною складовою.

БРРЄ є найстарішим європейським багатостороннім банком розвитку, його проєкти мають виключно соціальну спрямованість. Створений банк 1956 року для вирішення питань реінтеграції біженців, переміщених осіб і мігрантів. Членами Банку є 40 держав-членів Ради Європи, Святий Престол і Косово.

Особливий соціальний мандат БРРЄ дає змогу надавати позики державам-членам на умовах значно більш вигідних за ринкові. Як некомерційна установа банк застосовує обмежену маржу до своїх позик і не стягує комісій, що дає змогу значно знизити вартість позик для фінансування соціальних проєктів.

 

Пріоритетним регіоном у діяльності банку є Центральна, Східна і Південно-Східна Європа. 2021 року головним чином у країнах цього регіону реалізовані 57 проєктів на загальну суму 4,2 млрд євро, 2020 року – 56 проєктів на суму 6 млрд євро).