• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Україна зацікавлена в започаткуванні Програми ООН-Хабітат в нашій державі

Україна зацікавлена в започаткуванні Програми ООН-Хабітат в нашій державі

Сергій Комнатний виступив на сесії ООН-Хабітат

Із 5 до 9 червня у Найробі (Кенія) триває друга сесія Асамблеї ООН-Хабітат (Програми Організації Об’єднаних Націй з населених пунктів, UN-HABITAT). Її тема – "Стале майбутнє міст на основі всеохоплюючої і ефективної багатосторонності: досягнення Цілей сталого розвитку в умовах глобальних криз".

Асамблея ООН-Хабітат є керівним органом організації. Скликається раз на чотири роки, ухвалює рішення з питань сталої урбанізації і населених пунктів. У роботі сесії беруть участь представники держав-членів ООН, держави, що не є членами ООН, інші органи і спеціалізовані установи ООН, міжурядові організації, громадянське суспільство, приватний сектор, науковці, жінки, молодь, діти.

Участь у Асамблеї бере делегація України на чолі з начальником Управління житлової політики та благоустрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Світланою Старцевою. У складі делегації – голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

6 червня очільник Держмолодьжитла мав виступ на сесії. Подякувавши за можливість поінформувати світову спільноту про стан житлової політики України в умовах війни, він окреслив масштаби лиха, якого продовжує зазнавати наша країна внаслідок дій підступного агресора.

«Сотні українських міст і сіл зрівняні з землею російськими солдатами, мільйони моїх співгромадян покинули свої домівки, тисячі шкіл, лікарень, об'єктів критичної і цивільної інфраструктури пошкоджені або зруйновані», - наголосив Сергій Комнатний.

«Лише цієї ночі божевільний кремлівський режим запустив 35 крилатих ракет з єдиною метою: вбити якомога більше українців. Поки ми обговорюємо проєкти резолюцій і міністерську декларацію, російські терористи зруйнували Каховську ГЕС. Ця дамба мала 30 метрів заввишки і 3,2 км завдовжки. Руйнування дамби означає масштабну катастрофу. Уряд України розпочав евакуацію близько 19 тисяч цивільних осіб, які, як очікується, можуть постраждати. Прогнозується, що половина міста Херсон буде затоплена, багато міст, навпаки, залишаться без питної води. Ми закликаємо всі держави-члени ООН-Хабітат засудити цей варварський напад на цивільне населення України, - заявив член української делегації. - Незважаючи на ці виклики, моя країна має бачення і розуміння шляхів відновлення нормального життя після війни».

В Україні існують кілька механізмів вирішення житлового питання ВПО:

1) Надання тимчасового житла

2) Сприяння придбанню житла у власність

3) Безоплатне тимчасове розміщення ВПО фізичними особами у їхньому житлі.

Наша держава робить все можливе, щоб відновити житлові права громадян, які постраждали від війни. Зокрема, ухвалений закон, який має на меті врегулювати механізми компенсації за пошкоджене та зруйноване житло.  Він визначає засади надання компенсації за пошкодження і знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терактів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

IMG 2023 06 06 17 21 28 089

Розроблений за ініціативи Президента України Володимира Зеленського і презентований 2022 року у Лугано (Швейцарія) План відбудови України передбачає модернізацію державної житлової політики і відповідає Цілям сталого розвитку ООН.

«Відновлення нашої країни можливе лише шляхом модернізації житлової політики. У зв'язку з цим Уряд України розробляє низку змін до житлового законодавства, які потребують експертної підтримки з боку міжнародних організацій, таких як ООН-Хабітат», - заявив Сергій Комнатний.

Він наголосив на зацікавленості України у зміцненні співпраці з ООН-Хабітат, включно із започаткуванням Програми ООН-Хабітат в Україні: «Досвід, знання та потенціал організації стануть важливою підтримкою наших зусиль з реформування житлової політики країни».