• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Відбувся дванадцятий відбір за житловою програмою для ВПО

Відбувся дванадцятий відбір за житловою програмою для ВПО

13 жовтня 2022 р. у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву з прямою трансляцією на YouTube-каналі Фонду проведений 12-ий етап відбору отримувачів пільгового іпотечного кредиту за програмою «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Це вже четвертий етап відбору, що відбувся під час дії запровадженого указом Президента України воєнного стану.

IMG 0407За його результатами ще 500 сімей зможуть отримати кредит для придбання житла на унікальних сьогодні для України умовах – під 3% річних.

Проєкт розпочався у липні 2021 року, був призупинений у лютому 2022 року з початком російської воєнної агресії і поновлений у серпні ц.р.

У відкритому реєстрі кандидатів на 13 жовтня 2022 р. зареєстрована 29 961 заява.

На сьогодні за програмою укладено 411 кредитних договорів із сім’ями на загальну суму 515,6 млн грн.

Відбір №12, як і попередні, проведено методом комп’ютерної вибірки за допомогою генератора випадкових чисел із застосуванням програмного забезпечення (RandomPicker.com), запропонованого Імплементаційним консультантом – консалтинговою компанією IPC GmbH, погодженого Банком KfW і такого, що відповідає вимогам законодавства щодо захисту персональних даних.

За неупередженістю процесу відбору спостерігали представники Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій, Імплементаційного консультанта і Держмолодьжитла. У коротких вступних виступах вони побажали всім зареєстрованим для участі в програмі здійснити мрію – придбати власне житло.

Представник Імплементаційного консультанта Олексій Пилипець зазначив, що «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» на сьогодні є найбільш результативною і дієвою житловою програмою. За словами голови правління Держмолодьжитла Сергія Комнатного, проєкт є реально працюючим механізмом реалізації сталих рішень у забезпеченні житлом ВПО. Звучали слова вдячності німецьким партнерам за підтримку народу України у важкі для нашої країни часи.

Постійну підтримку в реалізації проєкту надає Міністерство розвитку громад та територій України. «Дякую Уряду Німеччини за системну підтримку в такий важкий час для України. Адже ця житлова програма реалізується у межах Угоди про фінансове співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина. Відтак чергові 500 сімей із внутрішніх переселенців мають змогу отримати пільговий кредит для придбання житла», — зазначила заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська.

Не пізніше наступного робочого дня після відбору регіональні управління Держмолодьжитла повідомлять осіб, які отримали змогу взяти кредит на житло, про необхідність подання визначених Порядком документів. Перелік таких осіб опубліковано на офіційному вебсайті Держмолодьжитла і сайтах його регіональних управлінь.

Довідка.

Програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» фінансується за рахунок ґранту Уряду Німеччини, наданого в рамках угоди Урядів України і Німеччини через Кредитну установу для відбудови KfW, Франкфурт-на-Майні. Проєкт спільно реалізують Держмолодьжитло і Мінреінтеграції.

Кредити внутрішньо переміщеним особам надаються на термін до 20 років під 3% річних, виходячи з нормативної площі житла (21 кв. м загальної площі на особу і додатково 10,5 кв. м на сім’ю).

Об’єктами кредитування можуть бути квартира у багатоквартирному житловому будинку чи одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не більше 50 років тому чи реконструйовані не пізніше 25 років тому.

Зареєструватися для участі у програмі можна через портал державних послуг ДІЯ або в регіональних управліннях Держмолодьжитла.