• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Житлова проблема молоді як активний демографічний чинник

Житлова проблема молоді як активний демографічний чинник

В 2017 році в Україні було проведено соціологічне дослідження, в ході якого були опитані майже 7 тисяч молодих українців. Дослідження за підтримки міжнародной організації ЮНІСЕФ проводилось в рамках глобального молодіжного проекту U-Report. Учасники дослідження відповіли на ряд питань стосовно власної забезпеченності житлом та на інші в межах зазначеної теми. Статистичні результати опитування були зведені з метою візуалізації в діаграми та графіки.

Забезпечення житлом Діаграма ЮНІСЕФ

Досліджувана проблема стала темою наради в форматі "круглого столу", яку наприкінці червня провели в Києві Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України та Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. «Житлова проблема та демографічна криза: чи є взаємозв’язок?» - так була визначена тема наради.

Результати відповідей, отриманих в ході опитування, свідчить про те, що лише 8 % громадян вважають себе забезпеченими житлом настільки, що для них це питання не актуальне взагалі. Тобто, для решти 92% житлове питання є важливим та нагальним. Переважна більшість опитаних переконана в потрібності державних житлових програм підтримки молоді.

Як свідчать результати соціологічних досліджень, саме недостатня забезпеченність молодих людей власним житлом та вельми примарна перспектива його отримати в найближчому майбутньому стає причиною небажання створювати сім`ї, відмови від планів народження дітей, приводом для пошуку кращої долі за кордоном.

Як зазначив голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний, дослідження вказують на тривожну тенденцію: зниження народжуваності та міграція молоді веде до поглиблення проблеми старіння нації. За офіційними даними, за останні півтора десятиліття кількість громадян України у віці до 17 років скоротилась на 43%. А це вже проблема не лише соціальна, але й економічна. Очевидно, що без активізації державної підримки житлових програм ситуація загрожує деградувати від стану негативного до критичного.