• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Зроблено велику роботу, але 2018-го Фонд працюватиме ще інтенсивніше – Сергій Комнатний

Зроблено велику роботу, але 2018-го Фонд працюватиме ще інтенсивніше – Сергій Комнатний

 

IMG 0233 ред

Сьогодні у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву відбулася завершальна у 2017 році робоча нарада за участю членів правління установи і керівників усіх регіональних управлінь Фонду. Йшлося про стан реалізації житлових програм і плани на рік наступний. Характеризуючи основні здобутки установи за рік, що минає, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний відзначив, що вдалося зрушити з місця процес відновлення політичної уваги до житлових програм на державному рівні.

Не менш важливим фактором успішної реалізації державної житлової політики є повернення суспільної довіри до Держмолодьжитла і його регіональних структур. Для досягнення цих двох взаємопов’язаних завдань проведено низку зустрічей, переговорів, нарад із представниками центральної та регіональної влад, депутатами всіх рівнів, громадськими організаціями. Реалізації зазначених завдань сприяла участь представників Фонду в численних «круглих столах», конференціях, інших заходах на експертному рівні. Цього року під егідою ЮНІСЕФ проведене репрезентативне соціологічне опитування, яке недвозначно продемонструвало важливість і актуальність для молоді житлових програм.

Налагоджено співпрацю з такими міжнародними інституціями, як ООН і Рада Європи. Керівники Фонду взяли участь у кількох представницьких міжнародних конференціях і зустрічах в Україні та за її межами, де оприлюднили інформацію про актуальний стан житлових програм і перспективи їх активізації. «Зокрема, ми намагалися донести до міжнародної спільноти тему про те, що програма «Доступне житло» залишається єдиним в Україні національним інструментом забезпечення власним житлом внутрішньо переміщених осіб», - зазначив Сергій Комнатний.

IMG 0245 ред

Спільно з Мінрегіоном виконано великий обсяг роботи з модернізації законодавчої бази житлових програм. Внесено важливі зміни до програми «Доступне житло», які розширили доступ до участі в ній низки категорій громадян. «Отримавши завдяки перерозподілу з інших програм дуже невеликі кошти – 30 млн грн, ми, вважаю, змогли довести, що ця програма працює і що вона потрібна людям», - підкреслив керівник правління Фонду. Без цього не вдалося б досягти відновлення фінансування зазначеної програми з державного бюджету-2018. Надалі йтиметься про збільшення обсягу коштів на доступне житло для українців.

Рішенням Уряду подовжено до 2020 року дію програми пільгового молодіжного кредитування. Фонд докладатиме зусиль для того, щоб фінансування цієї програми з державного бюджету щонайменше досягло рівня її фінансування з місцевих бюджетів. Одночасно триватиме модернізація зазначеної програми.

Програма «Доступне житло» зараз опрацьовується у Секретаріаті Уряду і передбачає її продовження до 2023 року. У Фонді сподіваються, що Кабінет Міністрів підтримає таку ініціативу. Наступного року будуть запроваджені й інші зміни до нормативних документів, які регламентують реалізацію житлових програм.

IMG 0260 ред

Інша важлива мета на рік прийдешній – відстояти необхідність ухвалення цілої низки житлових програм на місцевому рівні. Частина з них уже отримали схвалення обласних чи міських депутатів – зокрема, у Харкові, який тут є безумовним лідером, Львові, Івано-Франківську та деяких інших регіонах. «На сьогодні маємо понад 130 діючих програм на місцевому рівні, 91 завершується 2018 року. Станом на 20 грудня прийнято 23 нові регіональні програми. Слід активізувати цю роботу», - окреслив голова правління Фонду завдання для керівників регіональних управлінь установи.

При цьому у своїй роботі державна фінансова установа дотримується засад відкритості й прозорості для суспільства. Цього року вперше запроваджено низку заходів, покликаних знизити ризики корупції. Створено і започатковано діяльність Громадської ради Фонду. Налагоджено регулярну співпрацю з недержавними організаціями, які представляють інтереси ВПО і учасників АТО.

«Ми не втомлюємося переконувати у доцільності збереження, продовження на нові терміни і повноцінного фінансування державних і місцевих житлових програм, - підбив підсумок Сергій Комнатний. - 2017 року закладено непоганий фундамент. Не завжди результати цієї роботи помітні вже зараз. Продовжимо не менш інтенсивно працювати наступного року – і результат прийде».

Члени правління Фонду Іван Парух, Ельвіра Левченко і Сергій Кошеленко виступили з питань за своїми напрямками діяльності – щодо фінансово-економічного стану Держмолодьжитла і регіональних управлінь, реалізації Концепції інформаційної політики, дотримання ліцензійних умов доступності приміщень Фонду для маломобільних громадян, практичних аспектів реалізації житлових програм тощо.