• Головна /
  • ПРЕС-ЦЕНТР /
  • Новини /
  • Держмолодьжитло зберігає курс на відкритість, прозорість і доступність

Держмолодьжитло зберігає курс на відкритість, прозорість і доступність

IMG 3664

Сьогодні, 27 вересня, відбулося чергове засідання Громадської ради при Держмолодьжитлі.

Цей колегіальний громадський орган, який діє при Фонді з березня 2017 року, покликаний забезпечувати відкритість і прозорість роботи Держмолодьжитла, сприяти врахуванню громадської думки під час формування і реалізації державної житлової політики. Очолює Громадську раду Олександр Санченко.

Із презентацією Публічного звіту про роботу Держмолодьжитла протягом 2018 року виступив голова правління установи Сергій Комнатний. Він зупинився на ключовому питанні – фінансуванні житлових програм з центрального і місцевих бюджетів.

Певні надії покладають в установі на позицію комітетів Верховної Ради України з питань будівництва і з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, які минулого тижня звернулися до Уряду для відновлення повноцінного бюджетного фінансування державних житлових програм. «Сподіваємося, активізація політичних процесів напередодні виборчого 2019 року сприятиме увазі більшості депутатського корпусу парламенту до забезпечення конституційного права українців на власне житло, - сказав керівник Фонду. – Адже не можна перекладати вирішення житлової проблеми людей виключно на плечі місцевого самоврядування, як це відбувається кілька років поспіль».

1

Прозвучала також інформація про модернізацію умов державних житлових програм. Зокрема, за ініціативою Віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка люди отримають право вільного вибору об’єкта інвестування (мова про програму «Доступне житло»). Вимоги до об’єктів житлового будівництва і забудовників будуть чітко прописані у відповідних документах. Фахівці Мінрегіону і Держмолодьжитла розробили і низку інших змін, які стосуються як «Доступного житла», так і програми молодіжного житлового кредитування.

У процесі презентації Сергій Комнатний повідомив довгоочікувану новину: сьогодні на засіданні Урядового комітету на чолі з Віце-прем’єр-міністром Степаном Кубівим прийнято рішення про схвалення проекту нового порядку реалізації програми «Доступне житло». Відтак проект документу буде передано на розгляд Уряду. Його позитивне рішення розблокує фінансування зазначеної програми у 2018 році. Нагадаємо, у Державному бюджеті України-2018 на реалізацію програми «Доступне житло» передбачено 100 млн грн, які не могли бути освоєні без ухвалення нового порядку виконання програми.

Відбулося відверте обговорення Публічного звіту, за підсумками якого звіт було взято до відома. Громадська рада розглянула й інші питання, з яких прийняла відповідні рішення.

Зокрема, рада дала старт пошуку кандидатур експертів з житлових питань у регіонах країни. Також ухвалене звернення до усіх обласних рад України щодо фінансування програм забезпечення мешканців областей житлом.