Житлові приміщення для ВПО: є сотий договір!

Із початку 2021 року регіональні управління Держмолодьжитла уклали більше 420 договорів із громадянами про придбання ними власного житла за всіма програмами, які адмініструє Фонд.

Понад 100 із них – за програмою житлового кредитування внутрішньо переміщених осіб, що її Фонд реалізовує спільно з Мінреінтеграції за рахунок коштів, наданих Урядом Німеччини через Банк KfW.

Сьогодні, 1 жовтня 2021 року, під час виступу на форумі «Внутрішнє переміщення в Україні: сучасні виклики та перспективні рішення» голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний привітав Анастасію Мележик, яка стала сотою учасницею кредитної програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».

Настя – людина дуже непересічної долі. Саме вчора дівчині виповнився 21 рік. Безперечно, найкращим подарунком до дня народження став підписаний в Іпотечному центрі Держмолодьжитла договір про надання кредиту на пільгових умовах для придбання власної квартири. Вже і власну оселю отримувачка кредиту собі обрала, і угоду купівлі-продажу підписала.

5

Анастасія розповідає про себе у Фейсбук: «7 років тому моє життя кардинально змінилося. Тоді постріли снарядів змусили подорослішати раніше, ніж хотілося б. Я з Луганської області та мій будинок назавжди залишився там, як і спогади про щасливе дитинство. В 2014 я з мамою та трирічною сестрою тікали від війни. Рік ми прожили в Києві і змушені були повернутись. Але я не бачила там майбутнього. Наша знайома волонтер, яка допомагала нам виїхати з-під обстрілів, поставила двоярусне ліжко в кімнаті свого сина. Так я знову опинилась в Києві і рік жила в чужих людей та вчилась в 9 класі школи, щоб мати змогу будувати своє життя тут. Потім вступ в коледж і життя в гуртожитку, далі – університет. Влітку отримала диплом бакалавра за напрямом "Інформаційна, бібліотечна та архівна справа. З 15 років працюю всюди, де тільки беруть людей мого віку: роздавала брошури, була нянею діток , пакувала пряники, допомагала у прибиранні та інших хатніх справах, з 18 почала працювати оператором кол-центру».

Суму на власний внесок для участі в програмі дівчині, яка за волею обставин не має змоги спиратися на підтримку родини, збирали, без перебільшення всі разом, прохання про допомогу люди поширювали в соціальних мережах. Нарешті мрія здійснилася, Анастасія придбає власну оселю на території, вільній від окупантів.

Своїм прикладом проста дівчина з Луганщини довела, що звичайна людина без начебто необхідних зв'язків, значних заощаджень, навіть без підтримки родини має можливість успішно здолати непростий шлях і взяти участь в програмі Держмолодьжитла.

***

Нагадаємо, Проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» реалізують спільно Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Кредитна Установа для Відбудови KfW, Франкфурт-на-Майні і Держмолодьжитло. Для фінансування проєкту Уряд Німеччини через KfW надав грант у розмірі 25,5 млн євро. Отримувачем коштів є Мінреінтеграції, виконавцем проєкту – Держмолодьжитло.

Проєкт став можливим, у тому числі, завдяки успішній реалізації 2019 року Держмолодьжитлом спільно з Міністерством розвитку громад і територій України пілотної програми кредитування для ВПО і учасників АТО під 3% річних. Як зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, «забезпечення житлом залишається одним з найгостріших соціальних питань в Україні та особливо актуальним для внутрішньо переміщених осіб. Тільки у відкритих електронних реєстрах учасників програм Держмолодьжитла обліковуються понад 18 тис. таких сімей і співпраця з KfW та Мінреінтеграції є надзвичайно важливою в контексті вирішення цього питання».

За умовами Проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», кредити ВПО надаються на термін до 20 років під 3 відсотки річних, виходячи з нормативної площі житла (21 кв. м загальної площі на особу і додатково 10,5 кв. м на сім’ю).

Об’єктами кредитування можуть бути квартира у багатоквартирному житловому будинку чи одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не більш 35 років тому чи реконструйовані не більше 25 років тому.

Інформація про способи подання відповідної заяви розміщена за посиланням: https://www.molod-kredit.gov.ua/zhytlovi-prohramy/kredyt-dlia-vpo-kfw/yak-podaty-zaiavu